“Çocuk” NerdenGeliyo?
Bugün 23 Nisan!
Yani günün kelimeleri: “ulusal”, “egemen”, “bayram” ve tabii ki günün kahraman kelimesi “ÇOCUK”!
Birleşmiş Milletler‘in tanımına göre, 0 ila 18 yaşları arasındaki herkes “çocuk”. Biyolojik açıdan düşündüğümüzde ise “çocukluk”, “bebeklik” ve “ergenlik” arasında kalan dönem oluyor.
Bizim açımıza yani etimolojik açıya gelecek olursak da “çocuk”, “çoç + uk” şeklinde bölünen Eski Türkçe bir kelime. “Çoç” kimilerine göre bir yansıma, kimilerine göre ise “çok” kelimesinden gelmiş: Muhtemelen hayvanlar sayıca “çok” yavru verdikleri için.
Zira “çocuk” her şeyin yavrusunu ifade etmiş. Ama özelikle de “domuz yavrusu”nu! Kaşgarlı Mahmut da böyle kaydetmiş kelimeyi. Hatta Anadolu ağızlarında “çoçka” kelimesi hala “domuz” ya da “domuz yavrusu” anlamında kullanılıyor.
Bildiğiniz gibi domuz İslam kültüründe pek tasvip edilen bir hayvan değil fakat İslamiyet öncesi Türkler için böyle bir durum yoktu. 12 Hayvanlı Türk Takvimi’nde “domuz yılı” da vardı. Denizli (bkz. “Denizli” NerdenGeliyo?) ilimizin adının, hangi Eski Türkçe kelimeden geldiğini hatırlayabilirsiniz.
Hem bugünkü görselimizde görüldüğü üzere, domuzcuklar acayip tatlı olmuyorlar mı yahu? Her canlının yavrusu gibi!
Neyse, biz kendi yavrularımıza dönelim ve onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışalım. Samimiyeti, iyi niyeti, hoşgörüyü… Merak etmeyi, özgür düşünceyi ve sınırsız yaratıcılığı…
Bayramınız kutlu mutlu olsun çocuklar! 👶🏻👦🏻👧🏻🇹🇷