“Adalet” NerdenGeliyo?
Son yıllarda fazlasıyla duyduğumuz, son günlerde daha da fazla duymaya başladığımız bir kelime “adalet“. Peki nereden gelmiş?
Dengeli, denk, “adil” olmak anlamına gelen “adalet” ve “adliye“, “adli“, “muadil” gibi kardeşleri, Arapça’da “denk idi, ölçülü idi” anlamında gelen “adala” fiilinden türemiş. Yani adalet kavramında bir tartma, bir karşılaştırma mevcut. Demek ki tek bir “şey“, tek bir odak ile adalet olmuyor; en az iki şeyi tartmak, dengelemek gerekiyor.
Demek ki, Roma mitolojisinden çıkıp dünyaya mal olmuş adalet tanrıçası figürü Justitia‘nın elindeki terazi boşuna değil. 15. yüzyılda kombinine eklenen göz bağı da öyle çünkü adaletin dengeli olduğu kadar kör de olması, kimseyi üstün görmeyip, kayırmaması gerekiyor. Justitia’nın kılıcı ise adaletin keskin ve kesin çözümcülüğünü simgeliyor. Terazi, göz bağı ve kılıç: Formül işte bu kadar basit, bu kadar zor.
Bir masa için en az üç ayak gerekir ya hani, “adalet” için de öyle. Hiçbir ayak bir diğerinin yükünü taşıyamıyor. Terazi, göz bağı veya kılıçtan; denge, tarafsızlık ve otoriteden biri eksilse, tüm adalet yerle bir oluyor. Dünya görüşü ne olursa olsun, adil bir dünya için çabalayan herkese sevgi ve saygılarımızla. ⚖🙈🗡