“Sıcak” NerdenGeliyo?
Mart kapıdan mı baktırıyor yoksa havalar gerçekten ısınıyor mu? “Isınmak” bildiğiniz gibi ısı kazanmak, sıcaklaşmak demek. Okul sıralarında “ısı” ve “sıcaklık”ın fiziksel farkı çokça işlenir. Isı, madde miktarına bağlı bir enerji çeşidi iken (bkz: #kalorifer_ng, kalori ve jul), sıcaklık madde miktarından bağımsız bir ölçüm birimi (bkz: derece). Peki “ısı” ve “sıcaklık” kelimelerinin dil açısından farkı ne?
Eski Türkçede “isig” kelimesi ısınmış olan, sıcak şeyleri anlatmış. Sonra bu kelime “issicek” diye küçülmüş; ısısı azalmış.
Ardından kelime Türkiye Türkçesinde “ıssıcak” diye kalınlaşmış ve başındaki heceyi zamana kurban etmiş. Kalmış geriye “sıcak”. Esasen “azıcık ısık / ısınmış” anlamına gelen bu kelime zamanla “soğuk”un tam zıttı olmuş. Yani “sıcacık” dediğimizde aslında iki küçültme kullanmış oluyoruz: “ısı+cak+cık” gibi. Ama ilginç bir şekilde bu küçültmeler sıcaklığı düşüreceği yerde minnoşça pekiştiriyor!? 🤔🔥☀️
👉🏻👉🏻 Bugünkü kelimemizin vesilesi @usumesinayaklar oluşumuna teşekkürlerimizle. Miniklerin ayakları sıcacık olsun diye çocuk ayakkabılarını ihtiyacı olanlara ulaştıran bu gönüllü organizasyonu profillerinden takip edip, destek olabilirsiniz.