“Noel” NerdenGeliyo?
“Noel” deyince aklınıza ne geliyor? Eğer bir Hıristiyan değilseniz ya da hediyeye odaklanmış bir çocuksanız, ilk olarak Noel Baba‘yı düşünmeniz muhtemel.
4. yüzyılda Demre, Antalya’da yaşadığı tahmin edilen Aziz Nikola‘ya dayandırılan bu figür, Hıristiyanların önemli bayramı Noel‘in sembollerinden yalnızca biri. Bir diğer sembol de, yurdumuzda ufak bir anlam sapmasıyla “yılbaşı ağacı” olarak yer bulmuş “Noel ağacı“. Bazen yanlış bir şekilde “yılbaşı“nın eş anlamlısı olarak kullanılan “Noel” kelimesinin geldiği dil Fransızca. Kaynağı olan “natalis” Latincede “doğum” anlamına geliyor. Tıpkı iki hafta önce “Kandil” maddesinde bahsettiğimiz “mevlit” kelimesi gibi!
Aradaki fark şu: Arapça “mevlit“ Hz. Muhammed‘in doğumunu; Fransızca “noel“ ise Hz. İsa‘nın doğumunu anlatıyor. Her iki kültürde de “doğum” gibi tek bir kelimeyle, ilgili dinin en önemli kişisinin, peygamberinin doğumunun kastedilmesi ilginç bir benzerlik değil mi?
Hıristiyanların çoğu Hz. İsa’nın 24 aralığı 25 aralığa bağlayan gece doğduğuna inanıyor. Bazı Ortodokslar ise Gregoryen yerine Jülyen takvim üzerinden, Noel‘i 6, 7 veya 19 Ocak’ta kutluyorlar.
Günümüzdeki takvimin İsa‘nın doğumunu başlangıç kabul ettiğini düşünürsek, Noel neden 1 Ocak‘ta değil de 25 Aralık‘ta kutlanıyor dersiniz? 4. yüzyılda başlayan bu uygulamanın kaynağı, Hz. İsa‘nın gerçek doğum tarihi gibi tartışma konusu.
Galiba en akla yatan açıklama, 25 aralığın Roma takviminde “kış gündönümü“ne, yani yılın en uzun gecesine denk gelmesi. Bu görüşe göre Hz. İsa yılın en karanlık gününde doğmuş ve haliyle beraberinde aydınlığı yani git gide uzayan günleri getirmiş oluyor.
Tüm Hıristiyanlara yakınları ve sevdikleriyle birlikte mutlu bir Noel akşamı diliyoruz!
Tüm inançların, dünya görüşlerinin kültürümüzün zenginlikleri olarak barış içinde varolabildikleri bir ülke ve dünya dileklerimizle, herkese iyi pazarlar! 🎅🏻🎄🕊