“Yelloz” NerdenGeliyo?

“Yelloz”u siz istediniz ama bakın, uyarıyoruz: Suya götürür susuz getirir. Zeytinyağı gibi üste çıkar. Cevap yetiştirmeye kalkmayın ağzınızı CAAART diye ikiye ayırır orta yerinden… Ona göre!

“Yelloz” özellikle kadınlar için, hatta çoğunlukla kadınlar arasında kullanılan bir kötüleme, aşağılama kelimesi. Sözlüğe sorsanız, daha önce işlediğimiz “hafifmeşrep” gibi, “şırfıntı”, “şıllık” gibi karşılıkları var. Halbuki bizce bu çiğ kelimelerde olmayan bir şey var “yelloz”da: İnkar edilemeyecek bir güç, bir özgüven ve keskin sirke gibi bir zeka… Kimse bir yelloza bulaşmak istemez. Hatta kavgada yanınızdaysa büyük ihtimalle yırttınız demektir!

Peki neden böyle çetinceviz duruyor “yelloz”? Çünkü içinde Türkçe “yel” var yani “rüzgar”. Ve bir iddiaya göre Yunancadan alıp argo kelimelere eklediğimiz “-oz” eki de “delilik” fikrini vermiş: Cadaloz, zırtapoz, şaşkaloz… Bu durumda “yelloz” da “deli esen rüzgar” gibi yorumlanabilir? Yani bizce öyle ama siz bilirsiniz. Biz uyaralım da sonra eserse bizden bilmeyin. 😅💪🏻💃🏼🌬