"Nisan" Nerden Geliyo

“Nisan” NerdenGeliyo?

Şimdi bugün 1 Nisan olduğu için “şaka“nın nereden geldiğini yazmak hoş olurdu ama her ayın ilk günü o ayın isminin nereden geldiğini yazmakla mükellefiz. Maalesef bu işin şakası yok…

Ama olaya bir de iyi tarafından bakalım: Nisan geldi. Güneş yüzünü gösterdi, ağaçlar çiçek açtı, doğa bizimle ilk meyvelerini paylaştı. Yani paylaşmış olması lazım çünkü “nisanu” kelimesi ölü bir Orta Doğu dili olan Akatça‘da “turfanda, taze meyve” anlamına gelmiş.

Aynı zamanda Süryani ve (dini) Yahudi takviminin ilk ayı olan “nisan“, “mutluluk ayı” olarak kabul edilmiş.

Afrodit

Erken Rönesans ressamı Sandro Boticelli’nin 1486 tarihli “Venüs’ün Doğuşu” adlı eseri. Yani Yunanca adıyla “Afrodit”in.

Nisan“ın İngilizce‘deki “april“, Fransızca‘daki “avril” gibi karşılıkları ise Latinceaprilis” kelimesinden geliyor. Bir iddiaya göre bu kelime Latince‘de “açmak” anlamına gelen “aperire” fiilinden gelmiş; bitkiler çiçek açtığı için. Diğer bir açıklamaya göre ise “aprilis” adını Antik Yunanlı güzellik tanrıçası Afrodit‘in Etrüsk versiyonu olan “Apru“dan almış.

Anlayacağınız “nisan” böyle açılıp saçılan, meyve veren; güzellikle, mutlulukla bağdaştırılan bir zaman dilimi olmuş eski medeniyetler için. Önümüzdeki 30 günün, atalarımızın yüzünü kara çıkarmaması dileğiyle!🍓 😉