“Küstah” NerdenGeliyo?
Küstah olmak kötü bir şey mi? Bu kelimeyi ne zaman kullanırız bilirsiniz: Birisi yaramıza dokunduğunda, bizi sinirlendirdiğinde, kısacası bizi olumsuz ama güçlü bir şekilde etkilediğinde… Demek ki küstah olmak öyle kolay da değil?
Farsçadan aldığımız bu kelime Orta Farsçada “vi-stah” şeklindeymiş. “Vi-” ön eki “karşı” fikrini, “sta-” kökü de “durma”yı anlatmış. Bir Hint-Avrupa dili olan Farsçadaki “küstah” kelimesi, işte bu sebeple Fransızca “istasyon” kelimesiyle akraba: İkisinin de içinde “durma, bir yerde olma” fikrini veren “sta-” var (dünkü Insta anketimize katılan okurlar bu örneğin sebebini biliyorlar ;)). Statik, statü, sistem ve sütun kelimeleri de aynı “duran” aileden!
“Küstah”a dönecek olursak, o da tam olarak “karşı + duran” demek. Yani kendinden emin, cesur bir şekilde karşısındakine göğüs geren. Tabii kelimenin içindeki “karşı” kavramı bu cesareti olumsuzlaştırmış; ukala ve kaba bir hale sokmuş (bkz: nerdengeliyo.com/ukala/). Yani “stah” olmak bir erdem (bkz. nerdengeliyo.com/erdem) ama “kü” işi bozuyor! 💪🏻😤😉
*Bu küstahça sorusu için okurumuz @tubasbal ve tüm anket katılımcısı okurlarımıza teşekkürlerimizle.