“Çiftçi” NerdenGeliyo?
Ali Baba’nın bir çiftliği varsa, çiftliğinde öküzleri varsa, möö möö diye bağırıyorlarsa, kaç öküz vardır çiftliğinde Ali Baba’nın?
En az iki. Çünkü “çiftçi” kelimesinin içindeki “çift“, Farsça‘da “iki şeyin biri” anlamına gelen “cuft” kelimesinden gelmiş. Aynı zamanda da toprak sürerken “çift koşulan” öküzleri, eşekleri, tarımda bizim yükümüzü çeken hayvanları anlatmış “çift“. Haliyle “çiftçi” dediğimizde, bir çift hayvanı birbirine bağlayıp, onların kas gücü ve saban yardımıyla toprağı havalandıran kişiyi ifade etmiş oluyoruz.
Bu “çiftçi” denen şahsın öyle doğal, organik havalarda toprağı işlediğine bakmayın. Kendisi bundan yaklaşık 11,000 yıl önce, avcı toplayıcılığı bırakıp Orta Doğu‘daki Bereketli Hilal topraklarını işlemeye karar vererek bizi bugünlere getirdi. Bugünler derken, yerleşik düzeni, evcil hayvan* ve bitkileri, kalabalık toplulukları, mülkiyeti, ticareti, onun çetelesini tutan yazıyı ve hatta organize dinleri, savaşları, salgın hastalıkları kastediyoruz. Hepsi bir çift öküzün yüzünden! 🐂 🐂
*İneğin evcilleştirilmesi yine Orta Doğu’da, M.Ö. 8500 – M.Ö. 6000 döneminde gerçekleşmiş.
**Bizi çiftçiliğe ikna eden sevgili Instagram okurumuz @iguvendikler’e teşekkürlerimizle.