“Piyango” NerdenGeliyo?
“Piyango“ya inanır mısınız? Aslında piyangoda inanılmayacak bir şey yok; bu fal değil büyü değil. Eğer ortada bir hile hurda yoksa “piyango” vardır. “Piyangoda olasılığın sizi bulacağına inanır mısınız?” olacaktı doğru soru. Biz pek inanmıyoruz ama çok inanıp çok oynasaydık belki olabilirdi… Ne de olsa bu bir olasılık işi!
Tabii bir de şans faktörü var: Biri koçan koçan biletle havasını alırken, başka biri tek biletle dünyaları götürdüğünde, işte ona şans diyoruz.
Yılbaşıyla özdeşleşmiş şans oyunlarından “piyango“nun adının kesin kaynağı bilinmiyor fakat en güçlü aday İtalyanca‘daki “bianco” kelimesi. “Beyaz” anlamındaki bu kelime, çoğu Latince kaynaklı İtalyanca kelimenin aksine, Cermen kökenli. Almanca‘da “parlak, boş” anlamına gelen “blank” kelimesi, İtalyanların “beyaz” rengine adını vermiş.*
Peki İtalyanlar bize “piyango“yu nasıl vermiş? Bir kağıt yığınından, beyaz kağıdı çekenin kazandığı şans oyunu “bianco” ile! Çektiğimiz “bianco” kağıt memleket yolunda sararmış, buruşmuş, “piyango” olmuş.
İşin komiği, bugün bir İtalyan‘a “piyango” deseniz size garip garip bakacaktır. Zira İtalyanca‘da tıpatıp “piyango” gibi telaffuz edilen “piango” kelimesi “ağlıyorum” anlamına geliyor.
Kimbilir belki de “piyango” kelimesi, bu şans oyununu kaybeden birinin yakınmasından doğmuştur? Yeni yılın kimseyi ağlatmaması dileğiyle, piyangoculara şimdiden iyi şanslar! 🎰 💸
* İngilizce’de “boş” anlamına gelen “blank” ve Fransızca’da “beyaz” anlamındaki “blanc” da bu Cermen kökenli kelimeden geliyor.