“Peşkeş” NerdenGeliyo?
Size hiç kara kaş kara gözünüz için para verdiler mi? Ya da sit alanı, tarihi eser? Peki ya doğal kaynak? Mevki bile mi vermediler? Vah yazık… Demek ki size hiç “peşkeş” çekilmemiş. Hangi ülkede yaşıyorsunuz siz hakikaten?
Yurdumuzda sıkça rastlanan “peşkeş“, bir büyüğe sunulan “hediye“, birinin malını başkasına bağışlamak, verilmemesi gereken bir şeyi birine vermek gibi anlamlar taşıyor. Adı da kendisi gibi Orta Doğulu olan “peşkeş“, Farsça‘da “ön, önden” anlamındaki “peş” ve “çekme, çeken” anlamındaki “keş” kelimelerinin birleşimi. “Peş” kelimesini “peşin“den, “keş“i de “esrarkeş“ten hatırlayabilirsiniz. Bir şeyi birinin önüne sunmak, ikramı “önden çekmek” anlamına gelen “peşkeş“e yardımcı fiil olarak bir “çekmek” de biz çekmişiz.
Farsça “peşkeş“in benzeri Arapça “rüşvet” daha ziyade görev sahiplerine, çalışanlara “iş görülsün” maksadıyla verilirken; “peşkeş” daha büyük balıklara, daha büyük ödünler verilerek çekilir diyebiliriz. Bir de “rüşvet” nispeten kısa vadeli bir çözüm arayışıyken, “peşkeş” daha uzun vadeli güç oyunlarının parçası oluyor. Mesela Akdeniz’de cennet gibi bir kamu arazisini, hepimizin yeşilini mavisini akrabanıza “rüşvet” olarak vermezsiniz ama “peşkeş” çekebilirsiniz. Ne de olsa bu topraklar “peşkeş“ten az çekmedi. 😳💸