“Melankoli” NerdenGeliyo?
“Kara sevda, kara sevda dedikleri daha ne olabilir ki?” Mesela “melankoli” olamaz mı?
Orijinali Yunanca “melankholia” kelimesi olan “melankoli“nin içindeki “melas“, “kara, siyah” anlamına geliyor. “Khole” ise “safra” demek. Peki insanı bunalımlardan alıp depresyonlara fırlatan, bünyeyi acıya, hüzne doyuran bu ruh haline neden “kara safra” denmiş?
Modern tıbbın öncesinde, Eski Mısır‘dan Antik Yunan‘a, Roma‘dan İslam dünyasına kadar pek çok medeniyette, atalarımız insan sağlığını vücuttaki dört sıvının dengesiyle açıklamışlar: Kan, balgam, sarı safra ve kara safra. Kan, akciğer ve kalple; balgam beyinle, sarı safra, karaciğer ve ödle; bizim “melankolik” kara safra da dalak ve mideyle ilgili hastalıklarla bağdaştırılmış.
Vücudun dengesini bozduğuna inanılan kirli sıvılar kan alarak, müshil vererek, bardak çekerek boşaltılırmış.
Psikanalizde “melankoli” kelimesini ilk kullanan ise Freud olmuş. Üstada göre kişinin “melankolik” hale gelmesi için önce bir sevgi nesnesini kaybetmesi, ardından doğal olarak yas tutması ve sonrasında normal sürecin aksine, bu yastan çıkamaması gerekiyordu. Yeni bir sevgi nesnesi bulamayan kişi, tüm libidosunu, yaşam ve sevgi enerjisini egosunda biriktiriyor; kaybedilen sevdicek, benliğe yapışıp kalıyordu.
Halbuki şu üç günlük dünya, kimse için kara safra biriktirmeye değer mi allahaşkına? Bırakın ya o çocuktan cacık olmaz… Size kız mı yok… Elinizi sallasanız ellisi… Bakın çiçek, böcek, güneşe; bahar vakti bu neyin melankolisi!? 😱😉
*Kara saframızı muayene eden sevgili Instagram okurumuz @beratkosemen’e teşekkürlerimizle!