“Kravat” NerdenGeliyo?
Erkeğe şıklık, resmiyet ve bazen hararet; kadına ise sıra dışılık ve tarz katan “kravat“ın kaynağına “Kravatistan” desek, yeterli ipucu olur mu?
1618 – 1648 yılları arasında Orta Avrupa‘yı yakıp yıkan Otuz Yıl Savaşları sırasında Fransa Kralı XIII. Louis, ordusu için paralı bir hafif süvari birliği kurmuştu. Hırvatlar‘dan oluşan bu birliğin askerleri, boyunlarındaki beyaz eşarpla ayrışıyorlardı.
Rivayete göre bu boyun bağı, erlerini savaşa yollayan Hırvat kadınlarının hatırasıydı. Askerler bu hatırayla moral buluyor, eşlerine olan sadakatlerini göğüslerinde taşıyorlardı.*
O zamanın Fransızca‘sında “Hırvat” kelimesi, “cravate” (okunuşu: kravat) şeklinde yer edinmişti.* “Kravatlar”ın havalı eşarbı ilk önce Fransız Sarayı‘nı, sonra Paris‘i, ardından da Avrupa‘yı etkisi altına aldı.
İki asırlık evriminden sonra, Tanzimat Fermanı‘nı okutan Sultan Abdülmecit‘in de boynunu süslemeye başlayan “kravat“ı zamanla o kadar benimsemişiz ki, günümüzde Avrupalı‘ya “where is the kravat?” diye hesap sorar olmuşuz. 😉
* Çağdaş Fransızca‘da “cravate” boyun bağını, “croate” ise uyruğu ifade eder. Orijinal dilinde “Hrvat” olan kelimeyi, “h” sessizini konuşma dilinde kullan(a)mayan Fransızlar’ın “k” ile telaffuz ettikleri, “kravat”ın da buradan doğduğu söylenir.
** Bize “kravat“ı yakıştıran sevgili okurumuz Deniz Kerim Gürsel‘e teşekkürlerimizle.