“Fatma” NerdenGeliyo?
Fatoş, Fato, Fati… Yurdumuzdaki en yaygın kadın isminin versiyonlarından bazıları bunlar. Bir de daha çok Karadeniz yörelerinde duyulan “Fadime” var!
Hakikaten, “Fadime” de günün ismi “Fatma” ile aynı yerden geliyor: Arapça “Fatima”dan. Ana dilinde “Faatima” gibi telaffuz ediliyor bu isim; ilk “a” sesini vurgu ile uzatarak…
“F-t-m” kökü Arapçada çocuğu sütten kesmeyi anlatmış. Haliyle “Fatma” çocuğunu sütten kesen oluyor. Bir de (zararlı şeylerden) sakınan, uzak duranı ifade ettiğinden, saflığı, temizliği sembolize ediyor.
“Fatma” isminin bu denli sevilmesinin, tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden biri de, tabii ki Hz. Muhammed’in ilk eşi Hz. Hatice’den doğan kızı, Hz. Fatma’nın adı olması.
Hatırlarsanız Türkçedeki en yaygın erkek ismi de, daha önce işlediğimiz Mehmet idi. Yani İslam’ın Peygamberinin ve kızının isimlerinin Türkçeleştirilmiş halleri, ülkemizdeki en yaygın iki isim oluyor!
Fatma’nın ünü İslam’ın da dışına taşmış: Arapların İspanya istilasının bir mirası olarak, bugün Fátima, Fatemeh, Fettoosh, Fadna gibi isimler İspanyolca ve Portekizce vasıtasıyla İber Yarımadası’ndan Yeni Dünya’ya kadar yayılmış.
Bir de meşhur eli var Fatma’nın biliyorsunuz… Diğer bir adıyla “hamsa” (Arapçada “beş”). O da kökleri Mezopotamya’ya uzanan, hem Müslüman hem Yahudi kültüründe yeri olan, Orta Doğu’dan Kuzey Afrika’ya değin yayılmış bir korunma, nazar, iyilik sembolü.
Dünyayı iyiliğiyle, saflığıyla arındıran, fetheden tüm Fatma’lara, Fatoş’lara, Fadime’lere ve yakınlarına selamlarımızla! ✋👼🏻✨