"Ramazan" NerdenGeliyo?

“Ramazan” NerdenGeliyo?

Bugün 1438 yılının Ramazan ayının ilk günü. Tabii Hicrî takvime göre.

Hz. Muhammed ve ümmetinin MS 622 yılında Mekke‘den Medine‘ye göçünü yani “hicret“ini başlangıç tarihi olarak aldığı için “Hicrî” diye anılan bu Ay takviminin bir yılında 354 ila 355 gün ve 12 ay var. Güneş yılından yaklaşık 10 gün kısa süren Ay yılı sebebiyle, Hicrî takvimde kendini yaklaşık 33 yılda bir tekrar eden bir mevsim kayması yaşanıyor.

Ay evreleri

İşte, İslam’ın beş şartından orucun vakti, “ramazan” ayını her yıl bir öncekinden 10 ila 11 gün daha erken karşılıyor olmamızın sebebi de bu kayma. Fakat İslamiyet öncesi Arap kültüründe kullanılan Kamerî (Ay temelli) takvime, 3 yılda bir fazladan bir ay ekleniyor ve bu şekilde Güneş takvimiyle oluşan 30 günlük fark kapanıyordu.

Yani bizim “ramazan” ayı, ay takvimine çekilen bu “mevsim ayarı Hz. Ömer döneminde tamamen iptal edilene kadar her yıl aynı mevsime, yazın en sıcak döneminin yaşandığı Temmuz – Ağustos aylarına denk geliyordu. Tevekkeli değil, “ramazan” kelimesi Arapça’da “sıcak oldu, kavruldu” anlamındaki “ramada” fiilinden geliyor. Özetle şimdilerde mevsim mevsim gezen “ramazan“, bir zamanlar kuru, kavurucu sıcakların ayıymış.

Hani “bu sene ramazan yaza denk geldi, iftarı geç açıyoruz” durumu var ya, İslam öncesi ay takvimi uygulaması devam etseydi, oruç her yıl yazın tutulacaktı.

On bir ayın sultanı“nın herkese barış, dostluk ve hoşgörü getirmesi temennisiyle, tüm müslüman okurlarımıza hayırlı ramazanlar diliyoruz. ☀️🕌