"Makarna" NerdenGeliyo?

“Makarna” NerdenGeliyo?

Bekar mutfağının direği, her türlü yemeğin en uyumlu yancısı ve İtalyan mutfağının solo yıldızı “makarna“ya, var mı “hayır” diyebilen?

Makarna” kelimesi, İtalyancamaccheroni“den (tr. okunuşu: makkerooni), bu kelime de aynı dilde “ezmek, ezerek şekil vermek” anlamına gelen “ammaccare” fiilinden gelmiş. Bademli kurabiye “makaron“un ardında da aynı fiil saklı. “Maccheroni” ise aslında kökleri Orta Çağ Güney İtalyası’na uzanan bir makarna çeşidi.

Haliyle İtalyanlar makarnadan genel olarak bahsetmek istediklerinde “maccheroni” kelimesini kullanmıyorlar, onun yerine “hamur” anlamındaki “pasta“yı tercih ediyorlar. Bu kelime “kurutulmuş hamur” anlamına gelen “pastasciutta“nın kısaltılmışı.

Gelin görün ki bir İtalyan asla sadece “pasta” yemez. “Spaghetti” yer, “fettuccine” yer, olmadı “penne” yer… Nasıl ki Eskimolarınkar” için onlarca kelimesi olduğu söylenir, İtalyanlar için de makarna böyle kutsal bir kavram. Dikkat ederseniz İtalyanca‘da makarna yemekleri genelde iki isimli oluyor: “spaghetti bolognese“, “fettucine alfredo“, “penne arrabiata“.

pasta

Makarna aleminde her makarnanın bir sosu, her sosun bir makarnası var! 😉 (görsel: prima.co.uk)

Tipik olarak bu isimlerden ilki makarnanın fiziksel özelliklerini, ikincisi ise sosunu anlatıyor. Bazı makarna tipleri daha akışkan soslara uygunken diğer tipler iri parçalı soslarla daha iyi gidiyor. Mesela “penne” yani bizdeki “düdük makarna” akışkan bir sos için ideal çünkü sos deliklerin içine girer. Ama düdük makarna eşliğinde iri parçaları yemekte zorlanırsınız. “Spaghetti” gibi etrafındaki büyük yemek parçalarını toplayabilen bir makarna tipiyle, parça etli, tavuklu bir sosu yemek daha kolay olacaktır. İşte bunun için her makarnanın ideal bir sosu, her yemeğin iki ismi var!

İtalyanların makarnaya katkılarını çok övdük ama, onlar da bu yemeği aslında Araplara borçlular: Uzun yollarda hamuru yenebilir şekilde tutmak için “kuru makarna“yı icat eden Araplar, onu IX. yüzyıl civarında Sicilya‘ya getirmişler. Orta Çağ Müslümanlarının “ıtriya”sı (bkz: ıtriyat), Güney İtalya başta olmak üzere tüm Akdeniz’i hızla ele geçirmiş ve bizim de pek sevgili “makarna“mız olmuş. 😋


*Bize “makarna” sipariş eden Instagram okurumuz sevgili MakarnaLütfen’e teşekkürlerimizle!