“Kalender” NerdenGeliyo?

“Ben kalender meşrebim, güzel çirkin aramam” lafından hareketle, “kalenderlik” nasıl bir özellik dersiniz? Herhalde olanla yetinen, hayattan çok fazla bir şey beklemeyen bir tip olsa gerek “kalender”. İngilizin takvimi “calendar”a benzese de onunla alakasız olan bu kelime, 12. yüzyılda İran’da ortaya çıkan “Kalenderiye” adlı tasavvuf akımından geliyor. Mala mülke önem vermeyen, dünyevi arzuları küçümseyen kalenderler, kendilerini toplumdan büyük ölçüde soyutlayarak yaşamışlar. Anadolu’da Alevilik ve Bektaşilik’in şekillenmesinde etkili olmuşlar.

Doğumuzdan gelen “kalenderler” bize aylar önce işlediğimiz, batımız Antik Yunan’dan gelen “sinikler”i hatırlattı. Hani Büyük İskender’den gölge etmemesini dileyen Sinoplu Diyojen’in akımını (bkz: #sinik_ng). Farklı kültür ve dönemlere ait olsalar da, kalenderler ve sinikler bayağı benziyorlarmış aslında.

Ama günümüzde “kalender” kelimesini “gösteriş merakı olmayan, alçakgönüllü” insanlar için, “sinik” kelimesini ise “şüpheci”ler için kullanıyoruz. Yazdık ama yazmasa mıydık acaba… Sosyal medya falan boş şeyler neticede. Haldır huldur neyin takibindeyiz ki zaten. Hayat fani… 🤔😑🙌🏻🙏🏻😜

*Bize kalender bir soruyla gelen okurlarımız @alp.eren.ozkan ve @oznbrkclk‘ye teşekkürlerimizle!