"Hekim" NerdenGeliyo?

“Hekim” NerdenGeliyo?

Sosyal medyada onu her gördüğümüzde bize “keşke öğrencisi olmak için tıp okusaydık” dedirten değerli Prof. Dr. Erbuğ Keskin’i, NerdenGeliyo’nun yeni yaşında “günün kelimesinin uzmanı” ilk konuğumuz olarak ağırlamaktan onur duyuyoruz!

Hocam, “Hekim” NerdenGeliyo?

E.K.: “Doktor amcaya söyliim de sana iğne yapsın”..  Nesillerdir çocuklarımız korkutmak için kullandığımız bu kelime aslında sadece bir bilimsel ünvandır.
O kişinin doktora yapmış olduğunu gösterir. Tıp fakültesini bitirenler de ”Tıp Doktoru” ünvanını alırlar..  Halk arasında doktor deyince ”Tıp Doktoru” anlaşılır.  Kimse bir arkeoloji doktorundan iğne yapmasını beklemez zaten..
Doktor kelimesi neredeyse bütün dillerde aynı şekilde yazılıp söylenir.. Yine bu dillerin çoğunda doktor karşılığı kullanılan farklı bir kelime daha vardır.
Fransızlar ”médecin”, İngilizler ”physician”, Almanlar ”Arzt” derler mesela.. Bu sözcükler ”doktor”dan daha fazla bir sempati ve yakınlık içerir.
Biz de Arapça bir kelime olan ”hekim”i kullanıyoruz. “Hkm” kökünden geliyor, aynı “hakim“, “hakem“, “hüküm” gibi.. Yani doğruyu bulan, karar veren anlamında.. Hastası için neyin en iyi olduğuna karar veren..
Doktor olmak için tıp fakültesini bitirmek yeterlidir. Ama hekim olmak, bundan fazlasını gerektirir. Tıp biliminin insani boyutunu da kapsar. Yani şöyle söylersek yanlış olmaz: ”Bütün hekimler doktordur.. Ama bazı doktorlar hekim olamamıştır”.