“Gelin” NerdenGeliyo?
“Gelin“. Anlattığı şeyin zarafetini güzel yansıtan bir sesi var bu kelimenin. Anlamı da malumuz, evliliğe yelken açan kadın demek.
Fakat “gelin” de aslında diğer pek çok kelimemiz gibi bir yerlerden geliyor ama biz onu yekpare bir sözcük, bir kalıp olarak bellemişiz bir kere.
“Gelin“in içindeki kelimeyi şimdi farkettiniz mi? “Gel“. “Gelmek” fiilinin Eski Türkçesi “kel” kökünden gelen “kelin“, zaman içinde yumuşayarak “gelin“e dönüşmüş. Nasıl ki “akın” “akmak“tan, “tütün” “tütmek“ten geliyor, “gelin” de “gelmek“ten gelmiş.
Yani bizim telli duvaklı “gelin“, aslında yeni bir aileye, yeni haneye “gelen” kadını anlatıyor. Kültürümüz hakkında ipucu veren, hayli eski, hayli cinsiyetçi bir kelime “gelin“. Ama tek cinsiyetçi dil bizimki değil tabii, İngiliz gelini “bride” da “üvey kız evlat” anlamındaki bir kelimeden gelmiş ve kökünde “pişirmek“, “yahni yapmak” anlamına gelen “bru-” fiili var.
Tabii “gelin” bir eve gelirken, bir diğerinden “gelin gidiyor“. Damat ise olduğu yerde kaldığına göre ona da pekala “kalın” denebilirmiş?!
Malum, evlilik sezonu açılıyor. İster gelin, ister gidin, ister kalın; tüm gelinlere masallardaki gibi unutulmaz bir düğün ve ondan daha da muhteşem bir gelecek dileklerimizle! 👰🏻💐