“Falso” NerdenGeliyo?

“Falso” gibi falsolu kelimeleri seviyoruz! “Falsolu vuruş” dediğimizde kelime isimleşip, futbol (ve benzeri sporların) jargonunda topun havada aldığı kandırıkçı kavisi anlatıyor. “Falso bir hareket” dediğimizde ise sıfatlaşıp, argoda hata ve tekinsizliğe işaret ediyor. Bir de müzikte hatayı anlatan “falso” ve onun küçüğü “falsetto” var. Ama küçük kardeş “hatacık” değil “sahtecik” demek.

Zira, genellikle erkek vokalin göğüsten ziyade kafa boşluğuna yüklenerek çıkardığı kadınsı incelikteki sesi anlatıyor kandırıkçı “falsetto”. Burnunuzun arkasından, genzinizden titreşerek çıkan o incecik ses var ya, işte o… Falso ve küçük kardeşini İtalyancadan aynen almışız. Asıl kaynak, bu dilin anası Latincede “kandırma” anlamına gelen “fallere” fiili. İngilizcede “yanlış, hatalı, sahte” anlamına gelen “false” kelimesi ve hata yapmak, hayal kırıklığına uğratmak anlamındaki “to fail” fiili de “falso” ile kardeş!

Yanlış, hata, sahtecilik, düzenbazlık, kandırmaca (bkz:#kandırmak_ng)… Özetle her tür hile hurda, hepsi “falso”da! 😉😈⚽💸🎤👨🏻