"Anadolu" Nerden Geliyo

“Anadolu” NerdenGeliyo?

Eski zamanlarda yolcunun biri susuzluktan, yorgunluktan bitkin halde yürüyormuş… Yaşlı bir kadın, evinin önünden geçen yolcuyu fark edip ona ayran ikram etmiş. Adam buz gibi ayranı kana kana içtikçe, yaşlı kadın yeniden doldurmuş kabı. Sonunda yolcu mahcubiyet içinde, “dolu ana, dolu” demiş. Böylece bu bereketli toprakların, cömert analarla dolu diyarın adı da ANADOLU olmuş…  Mu acaba?

Yıllar önceki bir ilkokul Türkçe kitabından hayal meyal hatırladığımız bu hikayeye ve benzerlerine “halk etimolojisi” deniyor. Bir kelimenin kökenini, tanıdığımız başka kelimelere ses benzerliğinden ötürü bağlıyor ve duruma bir de duygusal ya da eğlenceli bir hikaye yakıştırıyoruz.

Mesela “Anadolu” örneğinde, aslında kelimenin içinde “ana” ve “dolu” kelimeleri yok. “Anadolu”, Türkçenin bu topraklara yayılmasının öncesinden beri var olan Yunanca “Anatolia” kelimesinden geliyor. “Ana” yukarı, “tello” da “kaldırmak, kalkmak” demek. “Anatello” yukarı kalkmayı, doğmayı anlatıyor, “Anatolia” da “doğuşun diyarı”nı yani “doğu memleketi“ni…

Anadolu’nun cömert analarına haklarını teslim edelim ama, kelimenin içinde “ana” değil, “güneş” saklı. 😉🌻🌞

 

*Bize Anadolu diyen okurumuz @naneli_peti‘ye teşekkürlerimizle.