Zafer NerdenGeliyo?

“Zafer” NerdenGeliyo?

13 Eylül 1683. Avrupa‘nın kapısını 2. Viyana Kuşatması‘yla yeniden aşındıran Osmanlı Ordusu sonunda pes ediyor. Kendilerine Türkler‘in yenilmez olmadığını kanıtlayan Avrupalılar için bayram vakti, hilal niyetine kruvasan* yiyorlar. Aldıkları gazla, Osmanlı‘yı Gerileme Dönemi‘ne doğru püskürtüyorlar.

Tam 238 sene sonra, yine bir 13 Eylül‘de, bu geri çekilme Sakarya Meydan Muharebesi‘nde durdurulana dek. 1921‘deki bu dönüm noktasıyla kendine yeniden inanan Türk Ordusu, ertesi yıl Mustafa Kemal’in önderliğindeki Büyük Taarruz‘la, iki asırdan fazladır sakladığı pençelerini çıkarıp, bayramı Avrupalılar‘dan geri kapıyor!

Mustafa Kemal

Başkumandan Mustafa Kemal, zaferden sonra savaş meydanını gezerken yanındakilere “”Bu manzara insanlık için utanç vericidir. Ama biz burada vatanımızı savunuyoruz. Sorumluluk bize ait değildir” demişti. (Görsel: 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de çekilen tarihi kare).

Bu dramatik “pençe” benzetmesinin kaynağı aslında Arapça. 30 Ağustos “Zafer Bayramı“ndaki “zafer“, Arapça‘da “pençe” anlamındaki “zifr” veya “zufr” kelimeleriyle aynı kökten (ẓfr) geliyor. “Zafira” kelimesi Arapça‘da “pençeledi, alt etti” anlamındayken, “zafer” de “başarı“dan ziyade “düşmanı veya avı alt etmek” fikrinden geliyor.

Pençesiz, barış ve bilimin “muzaffer” olduğu bayramlar dileğiyle, hepimizin Zafer Bayramı kutlu olsun!


* “Kruvasan”ın hikayesi pek yakında! 😉