"Perşembe" Nerden Geliyo

“Perşembe” NerdenGeliyo?

Perşembe günü, Mart ayı gibi: İkisi de en güzel zamanların başlangıcının hemen öncesi.

Perşembe“nin nereden geldiği aslında “çarşamba“dan belli. Hatırlarsanız, “çarşamba“daki “çar“, Farsça‘da “dört” anlamına gelen “çehar“dan geliyordu, “şenbe” de “cumartesi“nin ta kendisi.*

Perşembe“nin içindeki “per” kelimesini ise, tavlacılarpenç“ten hatırlayabilirler. Farsça‘da “beş” anlamındaki bu kelimeden hareketle, “cumartesiden sonraki beşinci gün” oluyor “perşembe“.

Zaten “perşembe“nin Eski Türkçe ismi de “beşünç“. “Neden dördüncü değil de beşinci gün?” derseniz; Orta Doğu’daki kadim Yahudi ve Müslüman geleneklerinde hafta “pazar” günüyle başladığı için.

Jupiter

Perşembe gününün ulu tanrıları Romalı Jüpiter, Nordik Tor ve Yunanlı Zeus.


Batı
‘ya baktığımızda ise, Latince kökenli dillerde “perşembe“nin göklerin Romalı tanrısı Jüpiter‘in günü olduğunu görüyoruz.** Biraz kuzeybatıya gittiğimizde; Anglosakson ve İskandinav kültürlerinde Romalı Jüpiter‘in yerini şimşeklerin Nordik tanrısı Tor alıyor: İngilizce Thursday‘de olduğu gibi. Yunanlılar içinse, “perşembeZeus‘un günü. Zaten Zeus, Jüpiter ve Tor, “göklerin tanrısı“nın yani en ulu tanrının farklı kültürlerdeki suretleri.

Hafta sonunun habercisi “perşembe” de en ulu gün değilse, nedir? 🙌 😉


* Bkz: “Çarşamba” NerdenGeliyo?

**Fr. “Jeudi”, İt. “Giovedi”, İsp. “Jueves”