“Olimpiyat” NerdenGeliyo?

Efsaneye göre, Antik Yunan tanrılarının tanrısı Zeus‘un oğlu Herkül, 12 görevini tamamladıktan sonra babasının şerefine bir “atletik oyunlar festivali” düzenlemeye karar verir. 200 adım atarak belirlediği oyun ve koşu alanı “stadyum” adını alır (Antik Yunanca’da “stadion” kelimesi hem koşu yarışının adı, hem de koşu alanının uzunluk birimi için kullanılıyordu).

M.Ö. 8. Yüzyıl ile M.S. 3. Yüzyıl arasında, Yunanistan’ın Olympia* (Olimpiya) kentindeki Zeus tapınağında düzenlenen oyunların kaynağıyla ilgili pek çok hikayeden biri bu Herkül’ünki.

Olympia Stadyumu

Antik Olimpiyatlar’ın düzenlendiği “Olympia Stadyumu” (Wikipedia).

Antik Yunanlılar için hem sportif hem de dini bir etkinlik olan Olimpiyatlar sırasında katılımcı şehirler arasında geçici barış olduğundan söz edilse de, tarihçilere göre savaşlar hep devam etmiş. Sadece Olimpiyat yolcularına pek bulaşılmıyormuş. Etkinlik 4 yılda bir düzenlendiği için, “olimpiyat” kelimesi aynı zamanda “4 yıllık zaman dilimi” anlamını kazanmış.

Antik Olimpiyatlar’ın meşalesini söndüren, Roma İmparatoru I. Theodossius olmuş. 393 yılında, Hristiyanlık adına. Ta ki aynı meşale, 1896 yılında spor ve dünya barışı adına Atina‘da yeniden yakılana dek!


* Olympia kenti Yunanistan’ın güneybatısında bulunuyor. Mitolojide Yunan Tanrıları’nın evi olarak anlatılan, Yunanistan’ın en yüksek dağı Olimpos ise, ülkenin nispeten kuzeyinde bulunuyor. “Olimpos” kelimesinin kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte, eski Türkçe’de biz bu dağa  “Semavatevi” (göklerin, göktekilerin evi) demişiz.  
** Bize sportmence “Olimpiyatlar“ın kaynağını soran sevgili okurumuz Mehmet Çatalgöl’e teşekkürlerimizle.