"Müthiş" NerdenGeliyo?

“Müthiş” NerdenGeliyo?

Muhteşem“, “mükemmel“, “müthiş“! Bir şeyi övmek, yüceltmek veya abartmak istediğimizde imdadımıza yetişen Arapça 3M kardeşlere hiç yakından baktınız mı?

Bu üçlüyü neredeyse eşanlamlı niyetine, döndüre döndüre kullanırız. Ana dilimize ait olmadıkları için adını tam koyamasak da, içten içe biliriz ki aslında her biri ayrı cins.

Arapça kelimelere ilginiz varsa, “muhteşem“in “ihtişam“dan geldiğini farketmişsinizdir: “Mu” hecesi, başına eklendiği ihtişamı sergiletmiş, “görkem“den “görkemli” yapmış.*

Peki ya “mükemmel“de saklanan kim? “Kemal“! Sobe! “Bütünlük, eksiksizlik” anlamındaki bu kelimeyi “kemale ermek” deyimi dışında sadece erkek ismi olarak kullandığımızdan, “ihtişam“a göre daha iyi saklanmış.

- Müthiş!

– Müthiş!

Gelelim günün kazananına… İddia ediyoruz ki onu “kemal“den daha iyi tanıyorsunuz ama kendisi “müthiş” bir kamuflaj ustası: “Müthiş“e Arapça‘daki gibi “mudhiş” deseydik, belki içindeki “dehşet“i bulmak daha kolay olurdu.

Arapça‘da “şaştı, çok korktu” anlamındaki “dahişa” fiilinden türeyen “dehşet” kelimesi bildiğiniz gibi “korkma, hayrete düşme“yi ifade ediyor. Şimdi “müthiş“in aslında “dehşet veren” demek olduğunu gel de kabullen!

Biz de dehşet içindeyiz ama gelin beraber kabullenelim: Asla “muhteşem” bir acıdan, “mükemmel” bir korkudan bahsetmeyiz ama bu olumsuz duyguları “müthiş” bir şekilde yaşayabiliriz. Yaşamasak müthiş olur, o ayrı. 😁


*”İhtişam” kelimesinin Arapça’daki anlamı esasen bizdekinden biraz daha farklı ve geniş. O da başka bir güne kadar saklanmaya devam etsin. 😉  
**Bizi dehşete düşüren Instagram okurumuz sevgili Edafos Akademik’e teşekkürlerimizle!