"Hırsız" NerdenGeliyo?

“Hırsız” NerdenGeliyo?

İnsanın hırlısı hırsızı var, hırsızın iyisi kötüsü var. Kimi kalbinizi çalar, kimi malınızı; kimisi fikrinizi çalar, kimisi hakkınızı… Ama neticede anlıyoruz ki hırsızların çoğunluğu fena…

Demek ki “hır” yoksunu olmak kötü bir şey. E o zaman “hır” iyi bir şey? Ama ne ola ki bu “hır“?

Hır çıkar” tabirindeki yansıma, ses efekti olan ve takışmayı, tartışmayı anlatan “hır“dan bahsetmiyoruz tabii.

Hırsız“daki “hır“, bir görüşe göre “hayır“dan geliyor. “Tercih edilen, iyi” anlamındaki Arapça “hayır” üzerine kurulan “hırsız“, “hayırsız“, “uğursuz” anlamına gelmiş. Daha Türkçe kökenli bir açıklamaya göre ise “utanmaz, arlanmaz, saygısız” demek “hırsız“. Zira Eski Türkçe‘de “ır“, “ar, utanç” kavramlarını ifade etmiş.

Bir de “hırsız” kelimesinin “Kırgız“ın zaman içerisinde yamulmuş hali olduğu söylentisi var. Bu nispeten sevimsiz ve ötekileştirici açıklamaya göre ise Kırgızlar zamanında Türk boyları içerisinde hırsızlıklarıyla nam salmış. “Kırgız” kelimesi de zamanla “hırgız“, “hırsız“a dönüşmüş.

Kırgız halkına yüklenmek çirkin ve anlamsız zira hırsızlığın milleti, dini, dili yok… Sosyal sınıfı, eğitim seviyesi de yok. Hatta “adi hırsız” diye tabir edilen, açlık sınırında gezindiği için çalan hırsız, aç gözlülük sınırında gezen hırslı hırsızdan daha az “hır”sız sayılmaz mı? 🕶 💰💎