“Hacamat” NerdenGeliyo?

“Hacamat”ı son dönemde çokça duyar olduk. İtiraf edelim ki biz “hacamat”ı önceleri sadece argo bir kelime sanıyorduk; birini yenmek, canına okumak anlamında “hacamat etmek”… Kelimenin “hafif yaralama” gibi bir ikincil argo anlamı hakikaten var.

Fakat dilimizdeki ilk anlamı “kadeh çekme”. Hani bir bardakları -özellikle- sırt bölgesine yapıştırıp, vakum etkisiyle kanı yüzeye çekme işlemi var ya, işte o. Arapça “hacama” fiili “meme emdi, cildi emerek kabarttı” anlamlarını vermiş. “Hacim” de aynı kökten geliyor ve esasen ciltteki şişik ve kabartıları ifade ediyor. “Hacim” kelimesinin “irilik, büyüklük, üç boyutlu bölge” anlamları bu emme fikrinden doğmuş. “Hacamat”a dönecek olursak, kökeni gereği kelime aslında kuru vantuzlamayı yani “kadeh çekme”yi anlatmalı ama daha ziyade neşterli vantuzlama, kan çekme için kullanılır olmuş.

Bu tedavi yönteminin bilimselliği ise tartışmalı. Görünen o ki modern tıbbın kabul ettiği bir yöntem değil ama hekim veya hekim adayı okurlarımız elbet daha doğrusunu bileceklerdir? 👩🏻‍⚕️🤒🤕🍼

*Vücuttaki sıvılar ve hastalıklarla ilgili çok ilginç bir diğer kelime için: “Melankoli” NerdenGeliyo?
**Bize “hacamat” diyen okurlarımız @gulayelif ve @hsnblgl’ye; ayrıca tüm anketsever okurlarımıza teşekürlerimizle!